kisavisan ensimmäinen ässä lienee löytynyt, viime kysymykseen ei edes veikannut kukaan mitään. tai sitten suosioni on romahtanut. kolmen pisteen vihje: ainakin luulin eeron kuunnelleen tämän ja viidenkymmen järvenpääläisen.

sitten byrokratiaan.

uskokaa tai älkää, että ei olisi kannattanut ruveta assistentiksi.

otetaan yksi onnekas ja iloinen assistentti, joka ajattelee taloutensa kummasti kohentuvan saadessaan kolmivuotisen yliopistoviran ainaisen apuraharumban sijaan. kuulemme hänen hihkuvan innosta, koska oli hakuprosessissa peitonnut kymmenet muut hakijat ja koska ajattelee tulevaisuutensa kolmeksi vuodeksi olevan turvatun.

esimies määrittelee assistentille tehtävät, jotka henkilökohtaisen työskentelyn lisäksi assistentin tulee hoitaa. samat opetukset kuin ennenkin ja vähän muuta. näin on assistentin kiintiö täysi.

palkkapäivänä kuulette pettyneen huokaisun: apuraha lisättynä opetuksesta saaduilla tuntiopetustuloilla oli enemmän kuin nyt assistentin palkka. mutta assistentti ei vielä lannistu. onhan siitä apurahan anelemisesta kuitenkin tällä erää päästy.

parin viikon päästä soittaa yksi vastuuopettaja ja tarjoaa: ottaisitko 120 tuntia (=ihan v**sti) yhtyemusisoinnen maisterisopetusta. yhdelle ryhmälle ja juuri sitä, mitä assistentti kaikkein mieluiten ja parhaiten opettaa. opiskelijat juuri assistenttia tähän toimeen olivat pyytäneet. assistentti lupaa, että koska hänen työkiintiönsä on täynnä, hän ottaa työn, jos saa myydä siinä vapaa-aikaansa. siihen hän on valmis, koska työ kuulostaa niin kiintoisalta. eli siis jos voi saada lisäpalkkion vapaa-aikansa tuhraamisesta. ylimääräinen valuuttakaan ei olisi pahitteeksi, ottaen huomioon vasta tapahtuneen palkanalennuksen.

joku ylemmän tahon virkamies sitten vastaa, että ei voida maksaa. että kyllä se ihan hyvin siihen assistentin tuntimäärään vielä mahtuu. vaikka siis hän ei esimieheni ja minun sopimuksista mitään ole kuullutkaan.

sanottakoon sekin, että yliopisto-opetuksen työmäärä lasketaan siten, että yksi tunti opetusta vastaa kolmen tunnin työtä. siispä 120 tuntia opetusta on 360 tuntia, joka jaettuna koko vuoden opetusviikoille on n. 12 tuntia viikossa. se siis olisi assistentin otettava oman, jo täytetyn työkiintiönsä lisäksi.

näin jäävät maan ylintä alansa opetusta nauttivat opiskelijat paitsi parhaasta tarjolla olevasta opetuksesta, vaikka kyllä oikein hyviä korvaaviakin hoitoja on saatavilla.

ja assistenttia sapettaa paitsi siksi, että työ olisi ollut niin mielekäs, niin myös siksi, että rahapussissa on kukkakärpänen, niinkuin aku ankassa.