nyt kun näihin ruoka-asioihin päästiin, pitää avautua yhteen siihen liittyvästä lapsiperheongelmasta.

se on ravintola-asiaa.

mehän yleensä käydään syömässä ulkona muutaman kerran kuussa, enkä nyt tarkoita kohisevan loistavaa lounasbufeeta, jossa käydään melkein päivittäin, ehei. tarkoitan sitä, että mennään porukalla ravintolaan ja istutaan ja syödään ja jutellaan.

meillä on ollut kolme vuotta lapsi ja siitä kaksi vuotta lapsi, joka syö samaa ruokaa kuin aikuisetkin, noin kotioloissa. lapsi, jonka lempisyömisiä ovat parmesaani, homejuusto, oliivit, kalaruuat ja monet oikein voimakkaanmakuiset asiat, ainoastaan tuliset ruuat eivät tahdo upota, esimerkiksi valkosipulikokkareet.

sitten kun me kolme menemme syömään ravintolaan, valitsemme yleensä jonkun lapsiystävällisen vaihtoehdon, jossa siis lapset ovat tervetulleita, mutta kyseessä ei siltikään ole ns. perheravintola, jossa ruuat tulevat liukuhihnalta samanlaisina maan joka kolkalla ja nurkassa on iso peuhumaa, joka estää lapsia syömästä kiemurtelematta ja haluamaan vain sinne leikkimään.

kun ainakin minusta niitten lasten pitää osata syödä rauhassa ja jutella ja hassutella ihan siinä pöydässäkin. mutta tästähän mä jo avauduin, toisaalta mulla ei olekaan kahta villi-ikäistä poikalasta ruokittavana. (toisaalta mä aina mietin niitä entisaikaisia herrasväkiä, että eikö niillä ikinä ollut villejä kakaroita?)

niin tämän päivän avautuminen on sitten se lastenlista.

miksi ihmeessä lapsille tarjoillaan lastenlistalta aivan järkyttäviä annoksia? nakkikori ranskalaisilla? kananugetit ja ranskalaiset? makkaravarras ja uppopaistoperunat? rasvaa ja mössöä? jos on lihapullat ja muusi tarjolla, se tuntuu jo edistykselliseltä? vaihtoehdot ovat yleensä vähissä, eikä aikuisten listaltakaan saa puolikkaita annoksia.

aikuiset syövät sitten kuhaa, walewskakastiketta ja uusia perunoita tai maalaissalaattia manchegojuuston ja ilmakuivatun kinkun kera.

ja sitten ihmetellään, mistä se lasten ylipaino ja huonot ruokatavat johtuvat. perkele, jos penskat totutetaan alusta asti siihen, että nakit, nugetit ja ranskalaiset ovat juhlaruokaa ja muutenkin hyvää ja hienoa, niin sitähän se sitten on varmasti loppuun asti.