eilen minulla oli suuri päivä. taitellinen tohtorintutkintoni sibelius-akatemian kansanmusiikin aineryhmässä tarkastettiin ja ehdotettiin hyväksyttäväksi akateemisessa neuvostossa. jos kryptisesti asian ilmaisisin, sanoisin lautakunnan lähettävän tutkintoni akateemiseen neuvostoon yksimielisesti arvosanalla, joka ilahduttaa, yllättää ja pökerryttää.

* * * *

on tilinteon aika.

kiitos.

minulla on ollut hyviä opettajia ja joskus imartelen itseäni ajattelemalla, etten olekaan aivan toivoton.

(e.a.poe).

kiitos, tutkintoni oikeamielinen lautakunta. olitte aina tilanteen tasalla, ammattitaitoisia, analyyttisiä, tarkkanäköisiä ja luotettavia. kiitos siis vesa kurkela, anneli asplund, pekka jalkanen, heikki valpola ja anna-kaisa liedes. sekä vastuullinen ohjaaja hannu saha.

kiitos kirjallisen työni tarkastajat, alfonso padilla ja risto blomster. en voi kuin kiittää ja ihailla paneutumistanne ja analyysinne tarkkuutta.

suuri kiitokseni, arvostukseni, ystävyyteni ja uskollisuuteni heikki laitiselle, joka on suuri suunnannäyttäjäni taiteilijuudessa ja joskus elämässäkin. kiitos, heikki.

kiitos jokainen kollega - koko taideyhteisö - hyväksynnästä, kannustuksesta ja palautteesta. eritoten tohtorin tutkintoon kanssapyrkivät laulajattaret. olette olleet suureksi opiksi ja avuksi.

kiitos kati kallio ja senni timonen avusta, ystävyydestä ja tieteellisen näkökulman avaamisesta.

kiitos jokainen taiteilija, joka osallistui tutkintokonserttieni toteuttamiseen. kiitos vantaan kamarikuoro, kiitos anna-kaisa liedes, maari kallberg, eila hartikainen ja heikki laitinen, kiitos koko ilona korhonen ensemble, kiitos pauliina syrjälä. kiitos myös valo- ja äänihenkilökunta, etunenässään ilkka riihikallio – tero vesterinen -duo ja taito hoffren.

kiitos kansanmusiikin osasto ja siellä hommat ja kirjalliset työt loppuun junailleet hannu tolvanen, juhani näreharju ja timo väänänen. kiitos tuotantotiimit, vaikka suhteemme onkin ollut ristiriitainen.

kiitos jokainen opettaja, opiskelija, kanssamuusikko ja kollega. ilman teitä minusta ei olisi tullut minä.

kiitos jokainen tukija, auttaja, viime hetken pelastaja.

kiitos yleisradio, sirkka halonen, hesari, media.

kiitos rakas perheeni. kiitos kannustuksesta, tuesta ja olemassaolosta. ilman teitä en olisi mitään.

kiitos äiti ja kiitos isä, kiitos sisarukset, tädit, sedät, sukumannit. ja kummit.

kiitos ystävät, te muutamat sitkeät ja uskolliset. myös sitkottomat ja uskottomat, läsnä ollessanne. kiitos turvasta ja tuesta. kiitos kaverit, tutut, kylänmiehet.

kiitos juhlavieraat niin musiikkitalolla kuin karonkkapaikallakin. ilman teitä juhla ei olisi juhla. olin eilen niin onnellinen! kiitos myös lahjoista, jotka väitinkin saaneeni jo syntymässä, kiitos kukista ja korteista. sekä avokätisistä stipendeistä. saan kuin saankin juhlat maksetuksi!

loppumetreillä kiitokseni ompelija sirkka hiltuselle, luottokampaajalleni tiamarille, pukkilan liikenteelle ja valtava kiitos aina luotettavalle, maailman parhaalle ja tyylikkäimmälle ruokapaikka kohisevalle; pasille, sarille, maijalle, soilelle, juhalle... ketä kaikkia teitä töissä olikaan!?

jos joku nyt jäikin mainitsematta ja tuntee pettymystä sydämessään, olen silti kiitollinen ja olen arvostanut jokaista työni eteen annettua panosta ja jokaista kiinnostunutta silmäystä. kiitos!

kippis kuplivaa jokaiselle teistä!

olen täynnä kiitollisuutta ja nöyryyttä. kiitos, elämä ja universum!