tässä laatotushommien välissä kokeilen kirjoittaa tänne.

tiedättehän, että minusta on silleen ihanaa, jos on yleisöä. iso yleisö on hyvä yleisö ja pieni yleisö on hyvä yleisö. tiedättehän, että ajattelen vanhastaan myös niin, että ei ole huonoa yleisöä, on vain huonoja esityksiä. tämän tietäen lukekaa eteenpäin.

otetaan lauantai-ilta. otetaan tunnelmallinen ja suosittu kivikirkko. otetaan hyvä kuoro, joka on puoli vuotta tehnyt töitä ja haluaa nyt esittää parastaan perinteisistä perinteisimmässä joulukonsertissa.

otetaan yleisöä kirkon täydeltä.

otetaan yleisöön paljon lapsia. se on minusta periaatteessa ihan hyvä.

ja mitä sitten otetaan.

otetaan yleisöön aikuisia, jotka päästävät lapsensa riehumaan kirkon parven portaisiin. juoksemaan edestakaisin jumalattomalla jyminällä.

otetaan yleisöön aikuisia, jotka tulevat ihan pienten lasten kanssa etupenkkiin ja jos lapset eivät jaksa kuunnella, aletaan suureen ääneen kieltää niitä.

otetaan yleisöön mummo, jonka kännykkä soi täysillä.

otetaan yleisöön juoksevan lapsen räminällä kaatama rollaattori.

otetaan yleisöön kirkkoon keskenään juttelemaan tulleita aikuisia. ja tietenkin kun laulu raikaa, voi jutella kovempaa ja kun biisi loppuu jostain kuuluu kovaa: ei kai ne nyt enää laula!? tai katos kun mulla on tuo kihti pahana!.

otetaan sisään aikuisia, jotka tulevat sisään noin viidennen biisin kohdalla ja alkavat kohkata ja paukutella ovia.

otetaan muutama huutava vauva.

otetaan vielä kesken konsertin edestakaisin käveleviä ihmisiä.

se on kuulkaa semmoinen juttu, että minusta on mahtavaa, että on yleisöä. mutta olisin kovin iloinen, jos paikalle tulleet olisivat tulleet kuuntelemaan, eivätkä markkinoille. ja ne, jotka haluaisivat kuunnella, saisivat kuunnella. ja täytyy sanoa, että on se jotenkin vähän loukkaavaa, että jotkut ovat harjoitelleet kuukausia ja toiset eivät arvosta sitä tipan tippaa.

kyllä mä olen monesti hulinassa esiintynyt. mutta liika on liikaa! jos ei biisien välissä pysty edes äänirautaa korvansa juuressa kuulemaan, on jossain mätää. ei korvassa.

otetaan muuten myös sunnuntai. ja moderni einiinsuosittu kirkko. otetaan tupa täyteen väkeä. otetaan hiiskumaton hiljaisuus ja tunnelma kattoon.

arvatkaa kummassa konsertissa väki nautti kuulemastaan?

arvatkaa kummassa konsertissa väki nautti esiintymisestä?

(taitaa taas lentää laatta.)