minulla on kummallisia harrastuksia, joita en ihmisten oletakaan hyväksyvän. mutta en usko, että harrastukseni haittaavat ketään, tuottavat häiritsevää meteliä (jolta ei pääse pakoon tai voi suojautua), rajoittavat ihmisten liikkumisvapautta tai pilaavat liiemmin ilmakehää.

en vaadi, että muut ihmiset hyväksyvät kummalliset harrastukseni. mutta en myöskään pakota heitä seuraamaan niitä.

ralli on eilen ja tänään rattoni. sm-rallin osakilpailu käydään meidän pihassa.

kuulitte oikein, meidän pihassa. talomme editse kulkee rallin pikataival ja autot pitävät helvetillistä meteliä paukkuvine pakoputkineen ja kaasutteluineen. ne ajavat ainakin 120 km/h, vaikka ihan vieressä on 45 asteen kulma. oikee kirraa.

kylän teistä pikataipaleeseen kuuluvat tiet on suljettu klo 11.30-17.30 väliseksi ajaksi. tiedotteessa, joka taloihin on jaettu ilmoitetaan, ettei kyseisenä aikana saa tieosuuksilla liikkua. ralliyleisö kylläkin saa saapastella naapurin pellon lakoon ja hiippailla missä haluaa, jättää autonsa mihin haluaa ja tukkia avoinna vielä olevat tiet miten haluaa. lisäksi ne saavat ajella maantietä niin kovaa kuin niitä sattuu huvittamaan ja ohittelemaan liian hitaat maalaiset täpärin ohituksin. samoin ne saavat tukkia kirkonkylän, olla päästämättä ketään ohitseen ja näyttää vielä keskisormea autonikkunasta.

tämä kylä on rakennettu niin, että tuolta tien varrelta ei pääse pois, jos siellä sattuu asumaan. sinne ei myöskään pääse. meille tie vielä on vapaa, mutta tänäänkin sain kahdesti anella, josko tästä lippujen alta saisin kylillä käydä. tien varrella on kuitenkin nyt motissa kymmeniä talouksia. jotkut asuvat talon seinät kiinni pikataipaleessa niin, ettei rallilta voi suojata omaisuuttansakaan.

informaatio tästä tapahtumasta tuli viime perjantaina ja tapahtuma alkoi siitä viikon päästä. myös kunnan ympäristötoimisto on saanut tiedon samaan aikaan, vaikka meluilmoitus tulisi jättää kuukautta ennen.

meillä oli tänään studiolla ihmisiä - asiakkaiksi kutsuttuja - töissä. onneksi ne eivät olleet äänittämässä, miksaamassa vain. mitä, jos töitä olisi joutunut perumaan näiksi kahdeksi päiväksi? kuka korvaisi? kuka korvaa sen, jos joku rallirassi parkasee sisään studion ikkunasta? naapuriin oli aamulla ilmestynyt ihan mitään sanomatta, ilmoittamatta tahi neuvottelematta ukkoja, jotka olivat peittäneet pressuin ja laudoin talon kaikki ikkunat. ajatus varmaan hyvä, mutta kai asukkaiden olisi ollut hyvä tietää, että heille ei muuten sitten tänään päivä paista.

ihmettelen kuitenkin eniten tätä toimintatapaa. lääninhallituksen päätöksessä sanotaan:

"kohta 4. Suljetuille tieosuuksille on varattava _vapaa kulkuoikeus_
...
Tieosuuksien varrella asuville ja asioiville kohtuullisen _lyhyessä ajassa_, ellei vastaavasti _kohtuullisen mittaista kiertotietä_ voida sulkuajaksi järjestää. Mainittua liikennettä on mahdollista rajoittaa kilpailutilanteen niin vaatiessa, ei kuitenkaan puolta tuntia enempää siitä, kun pyyntö kulkutarpeesta järjestäjälle esitettiin.

Edellä mainitun liikenteen kanssa samanaikaisesti ei saa suorittaa nopeuskilpailua."

rallijärjestäjien tulkinnan aiheesta voi lukea talokirjeestä, jossa sanotaan:

"Kilpailun ERIKOISKOKEISIIN valitut tiet suljetaan LÄÄNINHALLITUKSEN päätöksen mukaisesti."

"Kilpailun erikoiskokeilla liikkuminen edellyttää aina kilpailun johdon LUPAA!"

lisäksi jos esimerkiksi joku tarvitsee hälytysajoneuvoa, saa vaikka sydärin, on soitettava ensin ambulanssi ja sitten etsittävä rallin johtajan puhelinnumero ja soitettava, että meille tulee muuten kohta ambulanssi, jos en kuole.

jos tätä harhaanjohtavaa informaatiota ei olisi annettu, en ehkä olisi näin kireänä. nimittäin tismalleen samaan aikaan järjestetään tämän kunnan ainoa suurempi kulttuuritapahtuma kirkonkylän keskustassa. meidän kylän väestä ei osallistu tähän tilaisuuteen monikaan, koska ei pääse. koska on ilmoitettu, ettei kotoaan saa poistua. mihinkään ei sitten muuten lähdetä käväseen.

lisäksi rallikansa käyttäytyy aivan dorkasti. yhtä lailla toimitsijat, jotka pitävät asukkaita häiriönä kuin vaeltavat, kaljaa nauttivat rallifanitkin. olin jo valmis kohtaamaan rallin rauhanomaisesti ja pitämään myrkkynuoleni viineesään, mutta tämä urpoilu saa kyllä minut vielä harkitsemaan, onko tämä tyyneys sittenkään lopullista. olisi kuitenkin minusta kohtuullista, että nämäkin urpot saavat pitää harrastuksensa. mutta jos kerran häiritsee muita kohtuuttomasti, voisi edes käyttäytyä niin, että paikallisten yhteistyöhalu mitenkuten riittää.

tosiasiassa luvan tähän huviin on myöntänyt etelä-suomen lääninhallitus, joku virkamies jossakin, mikä minä olen tästä valittamaan?