sit yks toinen juttu, joka ottaa kuuppaan. ei niin paljoa, kuin eilinen, mutta mietityttää tämä kuitenkin.

mä olen aika paljon miettinyt sitä, että erilaiset järjestöt ja viranomaiset jakavat kouluille, lapsiperheille, päiväkodeille ja vanhemmille erityisesti kaikenlaista vihkosta ja lippulappua, joiden aiheena on lapsuus. enkä tarkoita nyt sellaisia selkeitä suosituslappusia, vaikkapa lapsuusiän ravitsemuksesta. tai ongelmanratkaisukeskeisiä huoneentauluja. tarkoitan valistusmateriaalia. (tässä esimerkki.)

valistusmateriaalit kertovat, millainen en hyvä lapsuus, hyvä vanhemmuus ja kuinka lasta tulee ohjata, tukea, kuunnella, rajoittaa ja tuottaa hänelle pettymyksiä. ja niin edelleen. kun tämä vanhemmuus on meiltä kaikilta niinku hukassa.

aluksi luin kaiken valistuksen innokkaana. sitten vähemmän. sitten en oikeastaan ollenkaan.

minä väitän, että nämä ohjailevat valistusaikeiset saavat vanhemmat lähinnä ahdistumaan. jaa, miksikö?

no. ne lappuset lukee vain minun kaltaiseni vanhempi, joka on jos nyt ei aivan, niin melkein sairaalloisenkin kiinnostunut lapsensa hyvinvoinnista. vanhempi lukee, lukee, tuumii ja puntaroi. ahdistuu. valistuksen mukaan mikään ei tunnu riittävän, niin monesta tuutista valistusta tunkuaa.

ja nimenomaan. ne lappuset lukee vain se vanhempi, joka jo muutenkin on kiiinnostunut lapsensa asioista, ei se syrjäytymisuhassa oleva perhe. eivätkä ne lässytykset kyllä syrjäytymiseen auttaisikaan. normaali vanhempi keskustelee lapsen kanssa ja on muutenkin läsnä ja lähellä, mikä nyt minusta ainakin on se tärkein lapsen turvallisuus- ja onnellisuustekijä. mutta se, joka ei ole läsnä ja lähellä, ei lue niitä lappuja kuitenkaan - eiväthän ne häntä koske!

välittävä ja huolehtiva vanhempi puolestaan lukee niitä lappuja hamaan tappiin asti ja puntaroi itsensä ahdistuslääkekuntoon. se viesti on todellakin niin voimakas: ei tämä riitä kumminkaan mihinkään onnelliseen elämään ja lapsen elämä on kumminkin koko ajan vaakalaudalla.

ei ihme, että meiltä on vähän tää vanhemmuus hukassa, kun sitä koko ajan meille joka tuutista jankutetaan. johan itseluottamus omaan vanhemmuuteen saadaan tuolla konseptilla aivan maanrakoon. jotain rajaa!