sain harrasteblogiini haasteen, mutta vastaan tänne, sillä jotenkin fiilistelyttää aihe täällä enempi. ehkä täällä olen kulutusvastaisempi?


Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.

bouquet_ok-775568.jpg

Kuva on kotoisin haastajalta.


mä parannan maailmaa. olen ehdottomasti sitä mieltä, että minun on tehtävä oma osuuteni, muut tehkööt mitä parhaaksi näkevät. en yleensä paasaa, mutta jos joku kysyy tai ihmettelee toimiani, selitän kyllä. ehkä vähän innostun paasaamaankin. mutta en yleensä oma-aloitteisesti. nuorempana, kun weltschmertzini oli huipussaan, elin paljon ehdottomammin, mutta silloin se oli myös helpompaa, koska ei ollut työtä, perhettä eikä rahaa, jolla operoida.

(olen käyttänyt sanaa operoida ainakin viidesti tällä viikolla. hyi minua.)

olen hyvä ihminen:

*en syö lihaa.

*ostan luomua. munat, vihannekset, jauhot, kuivakamppeet, jos mahdollista.

*asun maalla. en tarvitse täällä mitään, paitsi auton, josta olen paha ihminen. tosin ajan helsinkiin töihin enää 2 kertaa viikossa. huvikseni ei enää huvita. auto on dieselvetoinen ja uusi, mahdollisimman vähäpäästöinen ja ekohenkinen. suunnittelen vakavissani sen vaihtamista hybridiautoon, tarjouskin on jo kysytty.

*talomme lämpiää maalämmöllä, mitä parempaa ei olekaan.

*kompostoin ja kierrätän. maitotölkit tosin päätyvät energiajätteeseen, sillä täältä on vähän pitkä matka keräyspisteeseen. mutta ei se energiajäte kai mikään paha vaihtoehto ole? muut asiat menee omiin reikiinsä.

*kestovaipatin tytärlapsen täysin, mukavuussyistä. samasta syystä kestosidetän itseni. vauva myös puettiin ruskovillaan ja oman käden neulomaan villaan, sittemmin on kyllä vähän lipsahtanut lapasesta. olen silti sitä mieltä, että laatu kestää isältä pojalle, eli halpaa henkkamaukkaa saa hankkia tuplasti arvokkaampiin vaatteisiin nähden.

*ostan aina pesuainetta, jossa on ympäristömerkki. kaikki kodin pesuaineet.

* hankin kotimaista aina, kun on mahdollista. edellä mainitut ja muut sellaiset, tietenkin, mutta myös ruuat ja tavarat. vaatteissa on vähän hankaluuksia, niinkuin itsekin ehkä tiedätte. mistä sitä enää tietää, mistä mikäkin on kotoisin. jostain kasakstaniasta kuitenkin.

*ostan ikeasta, henkkamaukalta ja kumppaneilta vain pakon edessä. en osta mitään nestle-konsernin kamoja, kai sekin on ekoteko, vaikka enemmänkin ihmisoikeusteko. muutenkin ostan mieluummin pienten tuottajien tuotteita, kuin ylikansallisten jättien. ihan oikeasti: katson kaupassa kuka minkäkin on tuottanut. en osta arlaa, en valion jätskejä ja niin edelleen. pidän henkilökojtaista boikottia. kuuntelen, mitä asioista maailmalla kerrotaan.

*en lentele, en turhaan enkä viime aikoina edes työksi. ehkä jotain joskus tulee, mutta en nyt ainakaan kohta kolmeen vuoteen ole lennähtänyt. en myöskään risteile.

*ostan aina kalaa, joka on vapaana kotimaassa kasvanut. sitä ei aina saa, ja joskus on turvauduttava muuhun. olen melkein lopettanut tonnikalan syönnin. tuoreen ja purkitetun. en mieti tai vertaile, mitä se maksaa, jos se on ekoa tai reilua kauppaa. yritän välttää jostain brasiliasta lennätettyjä hedelmiä, jos eurooppalaisia (talvisaikaan kotimaisia on aika vähän...) on tarjolla. mahdollisimman lyhyet kuljetusmatkat rules.

*melkein aina mietin, mistä mikäkin tulee ja mihin se menee. en halua turhaa roinaa. annan tavaraa, mm. lastenvaatteita sumeilematta kiertoon ja myyn kirppareilla.

*en halua tytärlapselle muovisia soivia ja välkkyviä leluja, mieluummin kestäviä ja hyväksi havaittuja. vaikka kirjoja, puupalapelejä ja legoja (jotka tietty ovat muovia, mutta ovat ikuisia. kiertoon.)

olen paha ihminen:

*ajan autolla helsinkiin kaksi kertaa viikossa. voisin vaihtaa junaan mäntsälässä, mutta se tuottaa hankaluuksia iltapäivässä, kun on ehdittävä sieltä tänne, täältä sinne ja sitten lapsen noutoon. juna-aikataulut ovat myös tällaiselle seka-aikatyöläiselle ihan suolenmutkasta.

*joidenkin asioiden kohdalla en mieti mitään:
joskus kohtaan sokeita pisteitä. näitä ovat mm. kynät, vihkot, langat, kengät ja kirjat, joihin tuhlailen sumeilematta. samoin vaadin läppärin ja tiskikoneen. mutta en halua isoa taulutelevisiota, turhia keittiövälineitä, liikaa vaatteita, uusia ihkuja vaatteita vain huvikseen tai muovisia härpäkkeitä mihinkään tarpeeseen. yritän pitää kiinni siitä, että laatu on se, joka ratkaisee: vähemmän ja laadukasta. joo, paitsi että tilailen ulkomailta nettikaupalla kaikkia ihmeellisiä jutskia, niiden lennättäminen tänne on aivan järjetöntä!

*tunnustan, että joskus, kun komposti on täynnä, työnnän maatuvaakin jätettä sekajätteen sekaan. mutta vain ihan vähän. ja vain väsyneenä.

*ostan mielelläni ulkomaanherkkuja. vaikkapa juustoja ja viiniä. ei ole kovinkaan kiva se, mutta aurajuusto ja kotimainen tilaviini ei oikein pelitä.

*olen itsekäs sika ja välillä luovun kaikista "olen hyvä ihminen" -kohdista (paitsi kasvissyönnistä).

haluaisin sitten heittää haasteella vaikkapa hevaata, pikku-anttia, tosikkoa tai urpoa, mina von münchausenia ja kotirouvaa. tai oikeastaan kaikkia muitakin, jotka mua erehtyvät lukemaan. ja jaksoivat tänne saakka!