aloin rakastaa kansanmusiikkia tosi nuorena.

ensimmäisinä vuosina en oikein kehdannut tunnustaa, sanoin ehkä joillekin kuuntelevani kansanmusiikkia, mutta yritin jotenkin liennyttää tunnustusta joillain adjektiiveilla. ehkä niitä olivat uusi, erilainen, sovitettu, mitä milloinkin. tai nyky. ihmiset kohottivat kulmiaan ja olivat selvästi vähän ymmällään.

tästä on nyt kohta jotain 25 vuotta.

viime vuosina olen ollut kansanmuusikko ja olen ollut kiinnostunut kaikesta hyvin esitetystä tai perustellusta musiikista. ei sitä enää vuosiin ole tarvinnut oikein selittää, ei oman eikä muiden hyvinvoinnin ja hämmentymättömyyden vuoksi. - olen kansanmuusikko. - ai jaa.

kansanmusiikki on uutta taidemusiikkia. se ei ole epäselvää kellekään viime aikoina alaa yhtään seuranneelle. ihan turha tulla länkyttämään siitä, kuinka se on helppoa ja yksinkertaista, heppoista. höpöllöpö.

nyt rahoja leikataan kaikelta kulttuurilta.

perinteiset taidemuusikot ovat ihan hajalla. heidän suuri upea taiteensa on uhattuna, kun kaikki haluavatkin muunlaista taidetta kuin heidän taidettaan, jota he markkinoivat yhä samoilla attribuuteilla, samoilla tavoilla, samoilla käytänteillä kuin pari sataa vuotta on tehty. näin karkeasti.

toki on niitäkin, jotka ymmärtävät, että musiikkikentässä on nyt kaikkien puhallettava yhteen, niin jatsareitten, kansanmuusikoiden kuin perinteisten taidemuusikoidenkin. ja jopa ihan itseoppineiden rokkijeppejenkin. meillä on katsokaas tää musiikki. se on se tapa, jolla kaikille riittää. niin nuorisoa nousevata kuin makkaraakin.

kuitenkin tämä taidemuusikoiden muita - erityisesti kansanmusiikkia - alentava sävy itsensä ylentämismielessä saa nuppini punaiselle. tässä aiheesta kirjoittaa seppo kimanen, tässä minna lindgen. molemmat tavallaan arvostettuja omassa lokerossaan. eikä tällaisia kirjoituksia voi oikein ohittaa.

taidemusiikin kentän arvostusongelmiin olisi ehkä syytä etsiä kentästä itsestään eikä muiden kenttien arvostuksen noususta.

olen oikeastaan voimaton ja surullinen tämmöisen edessä. hävetköön rauhassa.

mie ejjaksa! mie keskity miu taiteesee!