minulla on kaksi tytärtä. niinkuin tiedätte.

esikoiseni on eloisa ja puhelias, suorastaan lörpötteleväinen viisivuotias. verbaalisesti hyvin lahjakas. osaa lukea ja kirjoittaa sujuvasti, on osannut jo kauan. lukee mielellään satuja, mutta myös keksii niitä ja muita hassuja ja fantastisia juttujaan. laulaa, laulaa ja laulaa. nauttii jumpasta ja tanssista. keskittyy huolellisesti, mutta jää myös haaveksimaan ja pohtimaan, aina myöhässä.

tytärlaps on pitkä, solakka ja harteikas, ikäisekseen pitkänhuiskea, jo yli 120-senttinen. hieman kömpelö, ei mikään sähköjänis vaan enemmänkin varsamallia. hänellä on suuret ruskeat kauriinsilmät ja lapojen alapuolelle ulottuva tumma tukka. herkkä amorinkaari ja pyöreät posket. sulotar. ihmettelen, keneltä kaikki tuo kauneus on peritty.

ihana tyttö.

kuopukseni on puolitoistavuotias elohiiri. juoksee, hyppää, tömistelee ja tanssii. tanssii aina. laulaa. puhuu pontevasti kymmeniä sanoja ja yhdistääkin niitä, yleensä ei-sanan kanssa. kun muut vasta puhuvat lähtemisestä, seisoo koppis jo portaissa vaippa päässä, toinen kumisaapas jalassa ja haalari kädessä. toiminnan naisia. koppiksella on energiaa vaikka lampaat söis ja aina joku puuha meneillään. erityisen iloinen olen siitä, että tyttö ei ole mikään riehupyrstö: kaikella touhuamisella on joku ajatus, kyseessä joku tekeminen, ei niinkään päätön kekkalehtaminen. koppiksella on pilkettä silmäkulmassa ja hurja huumorintaju. jo ihan parikuisena silmien takaa paistoi huumorin valo.

koppis on pieni ja siro, ei mikään pullerotaapero vaan jäntevä ja pikkuruinen. hänelläkin on ruskeat silmät, mutta vihreämmät kuin sisarellaan sekä tummaksi muuttuva, toistaiseksi korvien yli hassottava tukka. koppiksessa on napakkutta ja terhakkuutta, tahtoa ja tappuraa. mutta kiukkupää hän ei ole. rauhallinen, kunnes syytä muuhun on.

ihana tyttö.

 

minulle on suotu kaksi ihanaa tytärtä. olen onnellinen ja ylpeä, että saan olla juuri heidän äitinsä.

tyttöjen elämä ei ole helppoa. miten saisin pidettyä heidät ihanina itsenään? sellaisina kuin ovat, taipumatta turhien vaatimusten alla; elämään omaa elämäänsä, omina rohkeina persooninaan, välittämättä muiden painostuksesta tai siitä, mitä heistä ajatellaan.

yritän olla esimerkkinä.