yritän olla provosoitumatta kaikenlaisesta kirjoittelusta, mutta joskus se kyllä teettää työtä. joskus se ei onnistu.

elän tänään suomessa, jossa joka viides vastaantulija on sitä mieltä, että taide on turhaa. joka viides haluaisi heittää meikäläisen, (postmodernin) taiteilijan yli laidan, koska venehän keikkuu ja pahasti. tarkoittaakohan yli laidan kaasua? joka tapauksessa se tarkoittaa: eroon.


liioittelen. enhän minä sentään ole ihan niin (postmoderni) taiteilija, onhan pääasiassa edustamani taiteenlaji keksitty jo 2000 vuotta sitten. ehkä aiemminkin. sen nyt luulisi kelpaavan. ai mutta, minähän opetan oppilaitoksessa, joka toimittaa maahan lisää näitä komeljanttareita. se nyt ei kyllä sovi. ja juu, sitä kautta elän valtion tuella ja olenhan nauttinut joskus valtion taitelija-apurahaakin.


minä haluan ymmärtää.


minä haluan ymmärtää, että tämä ihmisjoukko on niitä pettyneitä. ja niitä, jotka eivät ole saaneet sitä, mitä heille kuuluu. minä haluan tämän ymmärtää. ja haluan heidän saavan, mitä heille kuuluu.

mutta ymmärtäväköhän he, mitä he oikeasti ajavat:

oho, miksei mun radiosta tule kuin jotain pölinää? missä on kaikki musa ja sellaiset... niiku ohjelmat? ai joo, mehän lakkautettiin se musiikin opettajien opetus ja kukaan ei nyt oo opettanu niille miten seeduuri soitetaan. hups. no, entäs sitten toi puhe, miksi se on tommosta... älämölöä? ai niin, mehän päätettiin ettei enää kouluteta niitä tyhjäntoimittajia siellä opistoissa. oho, hups.


siis mitä, miks naapurin erkki pitää tota meidän sini-petterin muskaria? miks erkki? eihän erkki osaa kannelta soittaa? ai joo, sehän lopetettiin se musiikin opetus, tosiaan, jotain kymmenen vuotta sitten. oho, hups.

kuka tota meidän seurakunnan kuoroa sit tulee vetämään? se on niin kiva, kun nuoret on siitä niin tykänny, mutta kun se salme nyt jää eläkkeelle, niin kuka siihen tulee? ai joo, voisko vaikka pipsa tulla, sähän oot laulanu siinä kuorossa jo siitä lähtien kun tulit. no joo, etköhän sä pärjää, moro!

hei, miks tässä lehdessä ei ole yhtään kuvaa sieltä autonäyttelystä? eikä sm-ralleista? ja näissä mainoksissakin on vaan jotain tekstiä. miks tässä on vaan jotain ihmeellisiä kirjotuksia? ai joo, me lopetettiin se valokuvataiteilijoiden koulutus. oho. ja kirjoittajakoulutuskin me lopetettiin, niin pekka peräseinäjoelta kirjoitti sitten nää artikkelit. 35.50 mk kiitos!

miks nää mun roskikset on ihan täynnä? miks kukaan ei tuu ja tyhjennä niitä? siis täällähän haisee paska! miks kukaan ei siivoo? ai joo, me ei otettu enää tänne ulkomaalaisia. niin ei ne kyllä oo enää halunneetkaan tulla enää tänne, kun me sanottiin että älää tulko. ei oo enää työvoimaa. hups! eikä bussikaan enää tullut tänään. oho!mä kuulen, kuinka siellä ruutujenne takana huudatte: älä suhtaudu noin alentavasti! nämä vaalit olivat tämän kansan hätähuuto! se oli protesti! älä ole ylimielinen, kansaa on kuultava. kansa on pettynyttä! kansa janoaa muutosta! kansa haluaa tällaisen maailman!

mä haluan ymmärtää. haluan! en halua olla ylimielinen ja paheksua vaalien tulosta tai entiseen menoon pettyneitä äänestäjiä. haluan ymmärtää! voisiko joku selittää!? haluan selityksen ihan oman napani ympärillä pyöriviin kysymyksiin: musiikkiin, taiteeseen, ihmisarvoon. ja haluan olla osa kansaa.