ajattelin ihan vakavissani osallistua yhteen käynnissä olevaan kuorosävellyskilpaan. mullahan on näistä jo kokemusta. ja menestystä.

kilvan säännöissä on pykälä, jossa sanotaan:

"Teos on sävellettävä kamarikuorolle, jossa on 24 laulajaa. Paikoittainen jakautuminen useampiin stemmoihin ja esim. klusterisoinnut ovat sallittuja"

yritin ihan vakavissani ottaa selvää järjestäjältä, mitä tuo sääntöpykälä mahtaa tarkoittaa. sain erittäin tylyn vastauksen: "et viitsisi halkoa hiuksia". ja "maalaisjärjen käyttö on säveltäjällekin sallittua".

häh?

olin pukenut kysymykseni virkeään asuun toteamalla, että ilmeisestikään tässä ei tarkoiteta, että teos olisi yli 24-ääninen, elleivät laulajat ole taitavia yläsävellaulajia. ja että tässä ei tarkoiteta myöskään sitä, että teos saa olla paikoitellen muutakin kuin unisonoa (yksiäänistä).

mutta tässä ei kylläkään yhtään valisteta siitä, mitä tuolla jakautumisella tarkoitetaan. normaalisti sekakuoro laulaa joko 4- tai 8-äänistä satsia, joka saattaa jakautua. mutta niillä on kylläkin säveltäjän näkökulmasta vissi ero. tätä siis yritin kysyä, mutta vastausta en ole vieläkään saanut.

ikävää on, jos joku säveltää vaikkapa 8 stemmaa hyödyntävän biisin ja vielä jakaa noita stemmoja sinne 24 ääneen asti ja sitten se on tuolla epämääräisellä pykälällä säännöstelty kilvasta ulos.

voi elämä.