ennen mun jouluni olivat rauhallisia.

tassuttelin puhtaalla hangella vähissä vaatteissa joulusaunaan ja takaisin, sytyttelin kynttilöitä, imin suklaatia, lueskelin lahjakirjoja, myhäilin itsekseni ja seurustelin vain jos halusin.


puolitoistavuotias pitää nykyjoulut iloisen mutta harmittavan tohinaisina ja sukulaisissa su(k)kuloiminen on hoidettava jouluna, että kaikki näkevät kaikki. ja puolitoistavuotiaan, joka ei ole sitä enää kauaa. vaikka en minä sukulointia pahakseni pistä: mulla on pääasiassa ihan mukavia sukulaisia. mutta leppoisampaa olisi nähdä vähän kiireettömämmin ja hulinattomammin.

sain kunnian olla kutsuttuna tänä jouluna paitsi sisareni luo, myös hänen taiteilija-appivanhempiekkeidensa luo aatonviettoon. vaikka talo olisi kuinka täynnä työtä, velvoitteita ja vieraita, talon vanhaisäntä pidättää itsellään oikeuden pysytellä koirien kanssa ateljeessaan, omassa rauhassaan, tapaamatta kaukomatkalaisia, lapsia tai joulupukkia. tätä ihailen suuresti. kun minä olen vanha ja kärttyinen (toim. huom: minä olen, puheena ollut vanhaisäntä on mitä leppein mies) en aio tavata pakolla ketään. jos hulina vituttaa pysyttelen poissa.

omassa kotonani kyllä osaan jo nyt vetäytyä omiin oloini, jos haluan. tämä ei kylläkään koske lasta.

joulun kunniaksi varastin meeminkin, sun äidiltäs. kertokaa siis tänä jouluna antamistanne ja saamistanne kirjoista.
ottakaa osaa kuka haluaa ja ottakaakin oikein suuri osa, ketään en haasta.

annetut:
* isälle kaksi osaa suomen kansallisbiografiaa. isä on intohimoinen pikkutiedon mestari ja eri kiinnostunut kaikenlaisista suur- ja pienmiehistä. sisarusten kanssa on hommattu iskälle pala kerrallaan koko sarja.
* kummipojalle upeilla kuvilla varustettu kirja kauneimmista kakuista. 9-vuotias on innostunut leipoja ja kakunkoristaja.
* siskolle do - redo - kuinka villapaita paloitellaan. se on semmoinen käsinnäprääjän idea- ja tuunausopas.
* siskon tytölle kaksi pokkaria mangaa, joista toinen oli nimeltään tokio mew mew. toista ei täti muista.
* ladakuskille iso kahvikirja, jossa paitsi opetetaan kaikki kaikesta kahvinkeitosta, opetetaan mm. kuinka vaahtokarkkeja tehdään.
* itselle esilahjana irwingin kunnes löydän sinut (puolessa välissä jo) sekä järkilaita kasa ulkomaisia neulekirjoja.

saadut:
* taina sampakoski: ikoni. tämän aloitin ihan äsken. eka luku luettu.
* itselle esilahjana irwingin kunnes löydän sinut (puolessa välissä jo) sekä järkilaita kasa ulkomaisia neulekirjoja.

täytyy todeta, että yleensä ostan joululahjat kirjakaupasta. yleensä myös saan. tämä joulu oli poikkeuksellisen vähäkirjainen ja synkkä.